D-CARE Developing, piloting and validating smart care models in Danube region for supporting social innovation, improving competences and entrepreneurship

INNOVÁCIÓS VERSENY

Vannak innovatív ötletei? Egészségügyi ellátásban tapasztalt szakember? Elkötelezett a fenntartható társadalmi fejlődés iránt?

A Duna menti régió innovatív megoldásokat és elkötelezett egyéneket keres a legsürgetőbb kihívások megoldására az egészségügy és az idősellátás területén. A demográfiai változások, a szakképzett személyzet hiánya és az elégtelen szolgáltatások, különösen a vidéki területeken problémákat generálnak.

Innovációs programunkkal a legfontosabb regionális kihívásokat kezelő innovátorokat szeretnénk bevonni a végfelhasználókkal, valamint a vállalkozások, a tudományos élet és a közszféra szakértőivel együtt, hogy hatékony, az igényekre reagáló termékeket és szolgáltatásokat fejlesszenek ki.

Ehhez kapcsolódva örömmel indítottuk el innovációs versenyünket, és 2022. január 31-ig várjuk az Önök megoldásait, az ötletektől akár a piacképes termékekig!

A versenyre olyan szervezetek és magánszemélyek jelentkezését várjuk a magán- és közszférából, akiknek termékei és ötletei az intelligens egészségügyi és gondozási megoldásokra összpontosítanak.

A D-CARE projekt partnerei nyolc országot képviselnek a Duna régióban. Az innovációs verseny felhívásában minden egyes régió meghatározta azokat a kihívásokat, amelyekre várják a pályázók ötleteit. Fontos kritérium, hogy  megoldási javaslat kapcsolódjon az egyes országokban meghatározott témakörökhöz.

Priorítások Magyarországon

Az egyik legsürgetőbb probléma a társadalmi elszigetelődés, beleértve a magányt, valamint a kognitív hanyatlást, mint az 1. és 2. stádiumú demencia. A benyújtott megoldásoknak közvetlenül az idősek (65+) támogatott és önálló életvitelét kell segíteniük. Kiemelten fontosak az ápolók adminisztrációs terheit csökkentő digitális megoldások, különösen az otthoni ápolásban, valamint a riasztási és vészhelyzeti rendszerek terén, az otthoni ápoláshoz és az idősotthonokban történő ellátásban. Olyan egyszerűbb és könnyebb megoldásokat is szívesen látunk, amelyek segítik az idősek mindennapi életét, és amelyeket a helyi vállalatok könnyen fejleszthetnek és gyárthatnak.

Bátorítjuk a pályázókat, hogy adják be ötleteiket más országok felhívásaira is, amennyiben megoldási javaslataik kapcsolódnak valamelyik ország kihívásához. Az alábbiakban az országonkénti priorításokról olvashatnak rövid leírásokat.

Ausztria

Ausztriában olyan megoldásokat keresnek, amelyek a gyenge egészségi állapotú, elszigetelten élő, idős, távoli otthonukban vagy ápolási intézményben élő felnőttek mindennapi életének segítését célozzák meg. A szolgáltatásoknak és termékeknek a társadalmi befogadás javítására, az idős felnőttek közösségbe való bevonására, az otthoni balesetek megelőzésére, az egészségügyi állapot monitorozására és a vészhelyzetekben történő riasztásra kell összpontosítaniuk. Ezeket az eszközöket és megoldásokat úgy kell megtervezni, hogy nagymértékben elterjedhessenek, hogy hosszú távon csökkentsék az egészségügyi és szociális költségeket, mivel egyre több idős felnőtt szorul ápolási szolgáltatásokra.

Bosznia-Hercegovina

Bosznia-Hercegovinában az idősek egészségügyi ellátásának jelenlegi kapacitásai hiányosak, ami az egészségügyi és ápolási szolgáltatások digitalizálásának előmozdításával drasztikusan javítható. Ezt a problémát olyan digitális alapú termékek és szolgáltatások bevezetésével kívánják megoldani, amelyek a fizikoterápiára és a rehabilitációra, valamint az intelligens otthonok keretében a támogatott életvitelre vonatkozó környezeti megoldásokra összpontosítanak. A megoldásoknak alkalmasnak kell lenniük arra, hogy széles körben elterjedjenek, és ezáltal növeljék az ápolási szolgáltatások rendelkezésre álló kapacitásait, valamint hosszú távon csökkentsék a költségeket a fizikai hanyatlás és a balesetek megelőzésével.

Bulgária

Bulgáriában a hangsúly a társadalmi befogadás és a közösség javítására helyeződik azon idős felnőttek számára, akik nem képesek az önellátásra és/vagy távoli lakóhelyük miatt elszigetelődtek. A megoldásoknak digitális eszközöket kell biztosítaniuk az idősebb felnőttek számára, segíteniük kell őket a digitális készségek elsajátításában és az eszközök használatában, hogy közvetlenül javítsák mindennapi életkörülményeiket.

Csehország

Csehországban a cukorbetegség, a mozgáskorlátozottság, a halláskárosodás, a palliatív ellátás, amelyek kihívást jelentenek a régióban. A pszichológiai és szociális betegségben szenvedők, a magány, a rossz életminőség és a kognitív hanyatlás mind javítandó állapotok.

A keresett megoldások között szerepel a táplálkozás, a cukorbetegség és a gluténmentes étrendhez (termelési hatékonyság, sokszínűség és választék, az egészségügyi hatások mérése) kapcsolódó termékek, a szociális és egészségügyi közép- és hosszú távú költségek csökkentése, hulladék- és energiagazdálkodás, gazdasági hatékonyság, az elesések megelőzése, automatizált vagy félautomatizált sürgősségi rendszerek (nővér-beteg rendszer, intelligens ágy megoldások), a telemedicina, az AAL (támogatott technológiák, megelőzés, felügyelet), az önkéntesek elkötelezettségének kezelése, digitális asszisztensek és a digitális oktatás (digitális készségek, egyéb kompetenciák - nyelvek).

Németország

Németországban az egyik fő kihívás a meglévő, kísérleti vagy elszigetelt szinten maradt megoldások harmonizálása és kiterjesztése. A verseny az intelligens otthonokba szánt környezetbarát, támogatott életvitelű megoldásokat, valamint kiemelkedően integratív megoldásokat keres, amelyek képesek a meglévő eszközöket úgy kombinálni, hogy azok együttműködjenek és a teljes gondozási ciklus mentén javítsák a kompatibilitást mind az otthon élő idősek, mind pedig az ápolási intézményekben való potenciális felhasználás tekintetében.

Románia

Romániában a hangsúly az egészségügyi (pl. cukorbetegség, szívkoszorúér-betegség, demencia) és szociális (pl. depresszió, magány, kognitív hanyatlás) betegségben szenvedő idősek életminőségének javítására helyeződik. A várható pályázatok között szerepelnek az időskorúak gondozóintézeteit segítő megoldásai, a kórházak betegségkezelése, a táplálkozás és a gyógyszer-alkalmazás, a riasztási és vészhelyzeti rendszerek, a szociális-egészségügyi szolgáltatásokhoz való könnyebb hozzáférés biztosítása távol eső területekről, a virtuális ápolás és orvosok, memóriatréning alkalmazások vagy VR-megoldások a tárgyakkal való interakcióhoz, előrejelzési és riasztási megoldások, valamint onkológiai betegirányítási terápiák.

Szlovénia

Szlovénia számára olyan megoldásokra van szükség, amelyek segítenek az egyedül otthon élő, önellátásra képtelen idős felnőtteknek, bentlakásos otthonoknak, a különböző típusú betegségekben, például demenciában, Alzheimerben, szívbetegségben, cukorbetegségben, gyengeségben szenvedő idős felnőtteknek. A keresett megoldások a következők: digitálisan támogatott megoldások olyan idős felnőttek számára, akik legalább a nap felében egyedül élnek otthon, digitálisan támogatott megoldások és IKT az idősek otthonában, a szociális és egészségügyi közép- és hosszú távú költségek csökkentése, a nemzeti e-egészségügyi portál szolgáltatásainak használatát megkönnyítő megoldások az idősek körében, digitális oktatás (digitális készségek fejlesztése, az intelligens gondozási alkalmazások használata).

Az országok főbb kihívásai angol nyelven elérhetőek ezen a LINKEN.

Miért érdemes jelentkezni?

  • Kivételes hozzáférési lehetőség nyílik a társadalmi és gazdasági szféra hálózatához, beleértve a potenciális befektetőket, a tudományos élet képviselőit, a politikai döntéshozókat és magukat a végfelhasználókat is. Ez a hálózat túlmutat a nemzeti kereteken, ugyanis nyolc országra terjed ki az egész Duna-régióban.
  • A D-CARE Innovációs Verseny a régió számára az innovatív megoldások kiválóságának elismeréseként a legjobb pályázatok számára továbbfejlesztési lehetőség nyílik.  
  • Tanácsadás és útmutatás szakértőinktől megoldásai tökéletesítésére.
  • Részvételi lehetőség a végfelhasználókkal közös alkotási folyamatban, termék vagy szolgáltatás tesztelés valós környezetben.

Kit keresünk?

Akár magánszemély, akár cég, akár csak egy ötlete van, akár már kifejlesztett egy prototípust, szívesen látjuk, ha jelentkezik a megoldásával, amellyel forradalmasíthatja az egészségügyet és az ellátást a Duna régióban.

Számunkra fontos, hogy érdekeljék a szóban forgó problémák, és motivált legyen arra, hogy a felhasználókkal szoros együttműködésben fejlessze a termékeit. Ehhez természetesen szükség van az adott területen szaktudásra az Ön részéről, valamint arra, hogy átgondolja, hogyan fogja megvalósítani az együttalkotási és kísérleti fázist. Ha részletesebben szeretne tájékozódni, az alábbi két dokumentum megtekintését javasoljuk: „Pályázati útmutató” és „Innovációs program szabályzat”.

Hogyan jelentkezhet?

Az innovációs versenyre online lehet jelentkezni. A sikeres jelentkezéshez a következőkre van szükség:

  • kitölteni az online jelentkezési űrlapot és
  • feltölteni a megoldást bemutató prezentációt. Ezt 2 formában teheti meg: PDF formátumban lementett PPT prezentáció. Választható egy videós bemutatkozó anyag beküldése is.

Jelentkezési határidő: 2022. január 31.

A résztvevő országokhoz kapcsolódó további dokumentumok eléréséhez kattintson az országnévre:

További kérdés esetén állunk rendelkezésükre az alábbi elérhetőségeken:

Lakó-Tóth Edit

lako-toth.edit@cedrusnet.hu, tel: (+36) 30 205-2981

Máté Csukás

mate.csukas@dbh-group.com

Teresa Zauner

teresa.zauner@gruenderschiff.de

 

Várjuk Ötleteit!

KATTINTSON IDE ÉS JELENTKEZZEN!

Programme co-funded by European Union funds (ERDF, IPA, ENI)